T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ARTVİN / BORÇKA - Şehit Savaş Gedik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

Bilişim Teknolojileri

 

 

 

 

 

 

 

  

OKULUMUZ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALAN TANITIM SUNUMU İÇİN TIKLAYINIZ... 


                                                    ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

 

                                                                     ALAN BİLGİSİ

  

ALAN HAKKINDA BİLGİ

Bilişim Teknolojileri Alanı, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan biri. Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve uygulamaktadır. Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır. Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri alanı altında aşağıdaki dallar yer almaktadır.

Bilgisayar Teknik Servisi

Veritabanı Programcılığı

Web Programcılığı

Ağ İşletmenliği           

Türkiye´de Bilişim sektöründe bu dalların öğretim programlarının hazırlanarak eğitimine başlanması ile sektörde yıllardır süregelen eğitim açığını giderecek önemli bir girişim olacağı düşünülmektedir.

Okulumuzda Web Programcılığı dalı bulunmaktadır.

 

Web Programcılığı

Tanımı

Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Görevleri

İş organizasyonu yapmak.

Analiz yapmak.

İhtiyaçları değerlendirmek.

Algoritma yapmak.

Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.

Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.

Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

Meslek Elamanlarında Aranan Özellikler

Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

Yabancı dil bilen

Ekip içinde çalışabilen                                           

Sistemli düşünebilen, 

Matematikle ilgili konularda başarılı,

Kendini yenileyebilen,

Araştırmacı,

Sabırlı ve dikkatli,

Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

 

Çalışma Ortamı ve Koşulları

Web programcısı,  büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla   uğraşır.  Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

 

İş Bulma İmkânları

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait iş yerleri, internet üzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel iş yerleri de açabilirler.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

Web programcısı;

Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Web Programcılığı sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yüksek okullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yönetim, e-Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol Öğretmenliği bölümlerine ve EA-1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yüksek öğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

 

ALAN TERCİHİ SAYILAN 4 YILLIK LİSANS PROGRAMLARI

Adli Bilişim Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Bilişim Sistemleri Mühendisliği

Biyomedikal Mühendisliği

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Yazılım Mühendisliği

Basım Teknolojileri

Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

Dijital oyun tasarımı

İşletme Bilgi Yönetimi

Yönetim Bilişim Sistemleri

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği

Sivil Hava Ulaştırma İşletmenliği 

SINAVSIZ GEÇİŞ YAPILABİLECEK 2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI

Basım ve Yayın Teknolojileri

Bilgisayar Teknolojisi

Coğrafi Bilgi Sistemleri

İnternet ve Ağ Teknolojileri

Bilgi Güvenliği ve Teknolojisi

Mobil Teknolojileri

Sahne ve Gösteri Sanatları Teknolojisi

 

MEZUNİYET SONRASI

Bilgisayar bölümü mezunları kamu ve özel sektörlerde bilgisayar teknisyeni – teknikeri olarak çalışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile görev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Çıraklık eğitim Merkezlerine müracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait isletme açma yetkisine sahip olabilirler. Özellikle günümüz bilgisayar çağı bilgisayar mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir düzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ücret politikasına göre değişmektedir. Fakat teknik unvan ile çalışmanın bir avantaj olduğu da gerçektir

 

ÜNİVERSİTE

Bilgisayar Bölümü mezunlar Bilgisayar Öğretmenliği bölümüne ek puan alarak geçim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yüksek Okullarına geçim yapabilirler. Bunun yani sıra ÖSYM´nin belirlediği diğer tüm sayısal bölümlerde üniversite okuma sansına sahiptirler.

Belgelendirme ve İşyeri Açma Belgesi

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

Tüm meslek lisesi mezunlarına, 3308 sayılı kanuna göre, doğrudan İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilir.

 

 Neden Bu Alanı Seçmeliyim?

Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla  ilerledikçe Bilişim Teknolojileri Alanına olan ihtiyaç dahada artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Bilişim teknolojilerinin Avantajları

1) Okumuzun bu bölümünden mezun olup diplomayı aldıktan sonra diploma ile kendinize işyeri açabilirsiniz. İşyeri açarken sermaye gerektirmeyen tek dal web programcılığı dalıdır.
2) Geleceğin meslekleri arasında birinci sırada yer alan alandır.
3) Kendinizi geliştirdiğiniz taktirde çok kısa sürede çok maaş almaya başlayabileceğiniz okumuzdaki tek alandır. Dünyada en çok para kazanan Bilişim Teknolojileri alanındakilerdir.
4) Okulumuzda dersleri sınıfta işlenmeyen sürekli laboratuarda uygulamalı olarak işlenen bir alandır. Derslerin tamamı laboratuarda uygulamalı olarak işlenmektedir. Bu yüzden dersler çok zevkli ve çabuk geçmektedir.

 

Bilişim Alanı Hakkında Yanlış Bilinenler ve Doğruları

1) Yanlış: Tamamen ezbere dayalı, sayısal ve zor derslerden oluşmaktadır.
Doğrusu: Mantığa dayalı, çalışmalarınızın sonucunu anında alabileceğiniz ve üretebileceğiniz tamamen bilgisayar başında uygulamalı zevkli derslerden oluşmaktadır. Düşünme gücünü ve zekayı geliştiren dersler mevcuttur.
2) Yanlış: Bilişim Alanını bitirmek zordur.
Doğrusu: Gereği kadar ilgi gösterildiği takdirde tam aksine bitirilmesi kolay bir alandır. Şu ana kadar bitirme oranı çok yüksektir.
3) Yanlış: YGS ye Sayısal-1 den girildiği için alan ile ilgili 4 yıllık fakülte kazanmak çok zordur.
Doğrusu: Sayısal bilgi bütün alanların girebileceği fakülteler için geçerlidir. Matematik olmadan her hangi bir üniversiteyi kazanmak çok zordur. Eşit Ağırlık ile de girilebilecek fakülteler mevcuttur. Sözelden de başka alanlar ile ilgili fakültelere girilebilir.
4) Yanlış: Son sınıfta staj yapacak yer bulmak ve okulu bitirdikten sonra iş bulmak zordur.
Doğrusu: Çağımız bilişim çağıdır. Bilgisayarın girmediği bir iş alanı yoktur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 05.07.2018 - Güncelleme: 25.11.2019 09:20 - Görüntülenme: 3762
Kaynak: http://meslekitanitim.meb.gov.tr/alanlar
  Beğen | 3  kişi beğendi